Od kiedy gruszki dla dziecka: rozszerzanie diety niemowlaka - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Od kiedy gruszki dla dziecka: rozszerzanie diety niemowlaka

Od kiedy gruszki dla dziecka: rozszerzanie diety niemowlaka

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Moritz Kindler on Unsplash

Gruszki należą do owoców smacznych i zdrowych. Do Europy gruszka przybyła z Persji. Jakie witaminy zawierają gruszki, od kiedy gruszki podawać dziecku i jakie przetwory robić z gruszek?

Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania. Wyjątkiem są małe dzieci, którym podajemy mus z gruszek lub sok z gruszek.  najbardziej znanym gatunkiem gruszki jest grusza pospolita. Natomiast najlepsze walory smakowe mają klapsa, konferencja i wiliams

Gruszki: właściwości odżywcze, alergie

Gruszki mimo bardzo słodkiego smaku dostarczają niewielu kalorii – ok. 60 kcal. Są pełne witamin: A, C, PP oraz witamin z grupy B oraz mikroelementów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu żelaza czy miedzi, czy boru (dobrze wpływa na pracę mózgu). Gruszki zawierają dużo jodu i polecane są osobom borykającym się z chorobami tarczycy oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Owoce gruszki są bogate w pektyny i błonnik. Poleca się je osobom odchudzającym, redukują zaparcia i leczą biegunki, jednak dla osób wrażliwych gruszka może być ciężkostrawna. 

Alergie na gruszki zdarzają się w postaci krzyżowej z pyłkami drzew i białkami. Objawiają się nieżytem nosa i pokrzywką w miejscu zetknięcia gruszki ze skórą człowieka.  

>>> Jak wybrać biurko dla ucznia, które uchroni przed rozwojem wad postawy i sprawdzi się w czasie zdalnej nauki?

Gruszki dla dziecka: rozszerzanie diety niemowlaka

Gruszki można wprowadzać do diety niemowlaka już od 7. miesiąca życia. Najlepszą formą podawania są mus z gruszki i sok z gruszki. Starszym dzieciom można podawać gruszkę obraną i pokrojoną na ćwiartki, zwłaszcza miękką i dojrzałą. Świetne są także gruszki suszone, dżemy czy wczesnojesienne kompoty. Przetwory z gruszki można podawać dzieciom zimą i wiosną, kiedy brak świeżych, pełnowartościowych owoców. 

Jak z każdym nowym owocem i warzywem, zacznijmy od małego kawałka gruszki, by upewnić się, że maluch nie ma na nią alergii. 

Mus z gruszek: PRZEPIS

  • 2-3 gruszki 

  • Szczypta cynamonu

  • Szczypta goździków w proszku

  • Sok z cytryny

  • Woda, ok. 50 ml

  • Cukier, miód (opcjonalnie)

  • Wanilia (opcjonalnie)

Dokładnie umyj gruszki, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny (nie ściemnieją). Włóż do rondelka, zalej wodą i praż gruszki na małym ogniu do miękkości. Jeśli trzeba dodaj odrobinę cukru lub miodu, rozgnieć widelcem lub zblenduj (w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać). Dopraw szczyptą cynamonu i goździków. 

Kompot z gruszek: PRZEPIS

  • 1 kg gruszek 

  • 2l wody

  • Cynamon, stary lub kora

  • Goździki - kilka

  • Cukier/miód - jeśli potrzeba

Gruszki bardzo dokładnie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu aż gruszki będą miękkie. Dodaj cukier lub miód, jeśli kompot nie jest odpowiednio słodki. Podawaj ostudzony. 

>>> Czytaj też:  Właściwości zdrowotne najpopularniejszych owoców jesiennych

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Silizator
    SilizatorIkona zgłaszania komentarza
    U nas gruszką ze słoiczka hippa (tzw. "pierwsza łyżeczka") była trzecim z kolei posiłkiem w ramach rozszerzania. Wcześniej były standardy - marchewka i jabłuszko, też zresztą z tej serii ;-) Ale gruszka też posmakowała ;-)
  • Awatar użytkownika Silizator
    SilizatorIkona zgłaszania komentarza
    U nas gruszką ze słoiczka hippa (tzw. "pierwsza łyżeczka") była trzecim z kolei posiłkiem w ramach rozszerzania. Wcześniej były standardy - marchewka i jabłuszko, też zresztą z tej serii ;-) Ale gruszka też posmakowała ;-)